Tosya Pilavı Yapılışı



 Pirincimizi 1 saat önceden ılık ve tuzlu suyla ıslatıyoruz.Tosya pirinci ıslatılarak pişirilir, diğer memleketlerde yapıldığı gibi kavurularak pişirilmez.
Daha sonra 1 saattir ıslatılmış olan pirincimizi 3-4 defa bol soğuk suyla yıkıyoruz, yıkanırken elle ovulmaması gerekiyor. Ölçtüğünüz 1 ölçüye göre, pirincinizin markasına göre (benim pişirdiğim sarıkılçık) tencerenize suyunuzu koyup kaynatıyorsunuz, kaynayan suya pirincinizi ve tuzunuzu ilave edip önce hızlı ateşte pişiriyor ve pilav tamamen suyunu çekmeye yakın, göz göz olmaya başlayınca ateşi iyice kısıyoruz, yavaş ateşte pilavımız pişerken tavamıza tereyağımızı koyup kızdıralım, pilav iyice suyunu çekip pişince üzerine kızdırılmış tereyağımızı döküyoruz,
5 dk bekleyip tahta kaşığımızın sapıyla yavaşca karıştırıyoruz (tahta kaşığın sapıyla karıştırılmasının amacı tane tane pişmiş pilavımızın ezilip yapışmaması için)
pilavımız servise hazırdır. AFİYET OLSUN

TOSYA, tarihte İpek yolu diye bilinen bugünkü Samsun - İstanbul karayolu (E 80)üzerine kurulu, Kastamonu iline bağlı bir ilçedir. Ilgaz dağları eteklerinde Köroğlu dağına doğrudur.

"Tosya Pirinci"Devrez ovasında yer alan toprağın yapısı bu özel pirinç çeşitlerinin bu yöreye has bir özelliğe sahip olmasına sebep olmuştur,buradaki alüvyal alanlar çeltik için temel ekim alanıdır. . Türkiye'nin ilk Pirinç fabrikası da Atatürk'ün desteğiyle ilçede kurulmuştur.
Pirinç çeşitlerine gelince :

SARIKILÇIK : 1'e 1.5 ölçü su
YAŞAR : 1'e 1 ölçü su
MARATELLİ : 1'e 1 ölçü su
AKÇELTİK : 1'e 1.5 ölçü su

RİBA : 1'e 1 ölçü su

Tosya pirinci iri ve şeffaf değildir.

AMA LEZZETİ DE HER PİRİNÇLE AYNI DEĞİLDİR...

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kastamonu Etli Ekmeği

Tosya Yaprak Sarma